Ekan kerran sitten koulukesälomien vietän pitkää kesää maalla. Tulimme
tänne Kaakkois-Suomen pikkukuntaan jo toukokuussa, välissä vietimme
reilun viikon Helsingissä. Ensi viikolla käydään muutama päivä
kaupungissa mutta muuten aikamoista metsittymistä havaittavissa.
Johtuen 10-viikkoisesta tyttärestä aika kuluu lähinnä oleillen, mitään
ulkoista aikaansaamista ei ole havaittavissa. Toisinaan innostun
leipomaan tai kokeilemaan ruokareseptejä, kun lapsi nukkuu.
Mansikka-ajan kunniaksi olen kokeillut vaikka mitä. Kiinnostavin
jälkkäri, jota voin suositella, on mansikkaviinihyytelö halvavaahdolla.
Kuulostaa aika epäilyttävältä, mutta meillä onnistui hienosti. Sopii
hyvin jälkkäriksi vähän paremmille päivällisille, kun haluaa tarjota
vieraille jotain, josta huomaa, että on nähty vaivaa. Varaa siis
valmistamiseen kaksi päivää.
noin 8 annosta meidän mittapuun mukaan:
1 ltr mansikoita
1/2 dl sokeria
5 liivatelehteä
2 rkl vettä
4 dl rose-viiniä
Vuoraa pitkänmallinen pienehkö kakkuvuoka elmukelmulla niin, että
kelmun reunat menevät vuoan reunan yli. Laita peratut ja lohkotut
marjat vuokaan vuorotellen sokerin kanssa. Upota liivatteet kylmään
veteen 5 minuutitksi. Ota sitten pois vedestä ja purista liika vesi
pois. Liuota sen jälkeen liivatteet 2 ruokalusikalliseen kiehuvaa
vettä. Mittaa viini kulhoon ja kaada liivateseos ohuena nauhana sekaan
sekoittaen samalla. Kaada seos mansikoiden päälle vuokaan. Peitä vuoka
kelmun reunoilla ja sitten alumiinifoliolla. Siirrä jääkaappiin
hyytymään vuorokaudeksi.
Seuraavana päivänä irrota kelmun reunat ja kumoa hyytelö tarjottimelle. Poista kelmu.
Halvavaahto
50 g halvaa
1 ja 1/2 rkl sitruunamehua
1/2 prk maitorahkaa
1 dl kuohukermaa
ripaus sokeria
Raasta halva ja vatkaa se ja sitruunamehu rahkan joukkoon. Vaahdota kerma ja sekoita kolmessa erässä varovasiti joukkoon.
Tarjoile mansikkaviinihyytelö halvavaahdolla viileänä. Juomaksi sopii esim. rose-viini tai makea jälkiruokaviini.
Ja kun mansikat alkavat kyllästyttää, on aika siirtyä mustikoihin.
keskiviikko, 18. heinäkuu 2007
Kommentit