Ruotsalainen syöpälääkäri Stefan Einhorn on kirjoittanut vastikään suomennetun kirjan "Aidosti kiltti", joka odottaa lukemista työpöydälläni. Hän vierailee perjantaina Suomessa, mm. Hanasaaren kulttuurikeskuksessa keskustelemassa psykologi Kirsti Longan kanssa. KIINNOSTAISI, mutta edessä on viimeinen rutistus työkeikalla Vaasassa.

Einhornin väite on, että kiltteys on yksi älykkyyden muoto ja että kiltteys kannattaa. Tästä kenties lisää kun olen tutustunut kirjan sisältöön.

Työelämässä näyttää minusta siltä, että vain härskit otteet kannattavat. Oma kokemukseni on, että uhrautua ei kannata, tunnollisuudesta ei palkita, vain aggressiivinen näkyvä toiminta tuo kiitosta. Siksipä juuri on kiinnostavaa lukea, miten Einhorn perustelee kiltteyden kannattamista.

Muuten olen sitä mieltä, että feministi minussa on päivä päivältä äkäisempi. Olemme työmaailmassa usein yksisilmäisten öykkärimäisten äijien vallassa. Heidän kanssaan kommunikointi vaatii miehisen toimintakulttuurin omaksumista. Missä järjestetään kursseja sellaiseen?

Oma miesmakuni on niin kovin toisenlainen. Tosi miehekäs mies osaa kuunnella ja tuntee empatiaa, arvostaa oikeudenmukaisuutta ja tajuaa sukupuolten erojen olemassaolon arvostuksella.