Ikävä sanoa, mutta Savonlinnan uusi Carmen-produktio on elähtänyt ja nolo. Näin eilen oopperan kenraalin, ja kyllä oli kiusallista katsoa huonosti ohjattua oopperaa. Se on visuaalisesti kökkö, ohjauksellisesti kömpelö ja musiikillisesti tasapaksu. Harmittaa oopperajuhlien puolesta.

Ei niin paljon pahaa ettei jotain hyvääkin: Carmenia esittävä Irina Mishura on upeaääninen mezzosopraano, Don Josen roolissa riittävän hyvä Jean-Pierre Furlan, vaikka tenorin silmät eivät minusta kovin edustavat olekaan. Escamilloa esittää nuori turkkilainen Burak Bilgili, jolla on kiva ääni, mutta kenraalissa se toimi hentoisesti. Tapasin miehen viime yönä kapakassa, kiittelin kohteliaasti laulusuorituksesta, hän puolestaan kehui mua kauniiksi. Hyvä vaihtokauppa, ja niin vilpillinen.

Olga Mykytenko lauloi kauniisti mutta hieman äänensä äärirajoilla Micaëlan roolin. Kuulosti hieman raskaalta roolilta tuolle suht ohutääniselle sopraanolle. Anu Tali johti varsinkin ensimmäisen näytöksen todella hitain ja tasapaksuin tempoin. Laulajat eivät tahtoneet pysyä siitäkään huolimatta mukana. Lavastus on tunkkainen, puvut mauttomat ja monesti liian suuria.

Kaikesta huolimatta Carmenin näytökset ovat loppuunmyytyjä, ja teos jatkaa ensi kesänä mitä ilmeisimmin yhtä suuressa suosiossa. Onhan Carmen maailman eniten esitetty ja siis suosituin ooppera.