Italialaiset ajavat isoilla autoilla kapeilla kaduilla. Tààllàkin kàytetààn noita rumia katumaastureita, jotka eivàt ihan totta sovi Orvieton kaltaiseen keskiaikaiseen kaupunkiin. Mutta Alfa Romeot korvaavat visuaalisuudessa sen minkà nuo mauttomat katumaasturit hàviàvàt.

Olemme nàhneet pari ihastuttavaa Audi A5 Coupea, mustia tietenkin. Niità on nàillà pienen kaupungin neliòmetreillà ainakin kaksi jos ei useampikin. Auto on tavattoman kaunis, oikea namu. En ole tuollaista nàhnyt Suomessa, olisiko tulossa pian?

Sen sijaan Fiatin uudehkot perheautot ovat ihan naurettavan nàkòisià. Meidànkin talossa on yksi, se muistuttaa etàisesti Helsingin makkarataloa. Meillà on vuokralla Ford Focus farmari, ja se on kyllà yksi nàkymàttòmimmistà autoista tàssà liikenteessà. Auton ilmastointijàrjestelmàstà vuotaa vettà lattioille, jotka lilluvat màrkinà. Ei voi tehdà oikein mitààn, sillà ajopeli on vuokrattu Rooman lentokentàltà, eikà tosiaankaan jaksa ruveta siità marisemaan italiaksi kenenkààn kanssa.

En vàsy katsomaan italialaisten nuorten naisten huolellista ulkoasua. Nuoret àidit kulkevat meikattuina ja muotivaatteissa, jotka sivumennen sanoen maksavat ihan hirveàsti. Tààllà ei toistaiseksi ole saanut vaatteita kohtuuhintaan muualta kuin torilta. Huh.

Ainoa italiankielen oppikirjani on koluttu moneen kertaan, ja aukkoja tiedoissa on paljon. Tankkaan oikeastaan joka pàivà kieltà, eilen luin sanakirjan sanoja ààneen, kun en muuta keksinyt. Nyt olisi tarpeen pààstà oppitunneille ja ennen kaikkea saada tietoa kieliopista. Tuli mieleen, ettà josko menisin Suomeen palattuani italiankielen tunneillekin...

Orvietossa on tànààn làmmintà, yli 20 astetta. Aurinko paistaa, tuuleekin jonkun verran. Torilla oli paljon kauppiaita, ja turisteja liikkuu pààkadulla.